Artikel

Op je examen kun je de opdracht krijgen om een artikel te schrijven. Wat is nou eigenlijk een artikel?
In je leven lees je er heel veel, in de krant, studieboeken, tijdschriften.
Waarschijnlijk heb je zelf ook wel eens een artikel geschreven, denk maar eens aan de basisschool. 

Hieronder lees je de informatie die je kan helpen bij het schrijven van een artikel.

Voorbereiding
Lees altijd eerst goed de opdracht door . Maak voor jezelf  een puntenlijstje . Op dit lijstje zet je wat er in je artikel moet staan, zo voorkom je dat je iets vergeet.
Voor wie is het artikel bedoeld? Vaak staat er genoemd voor wie het artikel geschreven moet worden of waarin het artikel zal komen te staan. Meestal zal het gaan om een artikel wat in de schoolkrant zal komen te staan. In ieder geval moet je zorgen dat je taalgebruik past bij de doelgroep. Voor kleuters gebruik je andere zinnen en woorden dan voor je klasgenoten.
Wat is het doel van je artikel? Moet je informatie geven, je eigen mening geven of misschien wel mensen overtuigen van iets.In de opdracht staat genoemd wat de bedoeling is, houd daar rekening mee tijdens het schrijven.

Het onderwerp
Wat weet je eigenlijk al van het onderwerp waar je over moet schrijven?
Wellicht is het handig om een kort lijstje te maken met trefwoorden die je te binnen schieten bij het onderwerp.

Informatie
Welke informatie heb je nodig? Als je op zoek gaat naar informatie vraag je jezelf af:
Wat staat er precies in de opdracht?
Welke zaken zijn gegeven?
Welke dingen mag ik zelf verzinnen?

De inhoud van het artikel
Schrijf altijd eerst een kladversie van je artikel.

Taalgebruik
Pas je taalgebruik aan je publiek aan.
Wees voorzichtig met vaktermen en leg ze uit waar dat nodig is. Houd de zinslengte in de gaten. Lange zinnen maken een tekst lastiger.

Opbouw
Geef je artikel de volgende opbouw:
Titel: bedenk een korte en krachtige titel. Vaak staat dat ook genoemd in de opdracht, 'zorg voor een passende titel'. Ontbreekt de titel, wanneer daar wel om gevraagd wordt, dan loop je al een aantal punten mis.

Inleiding
Introduceer je onderwerp. Je kunt dit doen vanuit een voorbeeld, de geschiedenis of de actualiteit, een vraag, een aanleiding of een stelling. Als je artikel een betoog is, kun je het beste als laatste zin van de inleiding de stelling schrijven.

Middenstuk
Laat in het middenstuk het hoofdonderwerp voorbij komen. Zorg dat je duidelijk en concreet bent. Gebruik eventueel voorbeelden om een beter beeld te krijgen. Bij ieder deelonderwerp start je met een nieuwe alinea. De meeste punten uit het lijstje dat je gemaakt hebt zijn punten die in het middenstuk aan bod moeten komen.

Slot
Maak een passend einde aan je artikel. Zorg dat het einde aansluit bij de rest van je artikel. Rond je artikel echt af, ga niet nieuwe aspecten van het onderwerp behandelen of nieuwe voorbeelden geven.